Sunday, 21 April 2013

Pavlova : It's TRENDING now :)

Assalammualaikum...

Million apologies for not making any posts lately and thanks for those who have been patiently waiting (if any) to my next posts. BIG THANKS dear :)

As for 2013, saya mulakan dengan resepi Mini Pavlova. Ramai yang share resipi ni kat FB dan dari feedback yang saya nampak ramai yang suka dengan rasa dan teksturnya yang lembut. Adik saya juga agak curious untuk mencubanya sendiri dan mendorong saya untuk membuatnya. Resepi yang saya kongsikan ini, saya ambil dari buku resepi makcik saya dan kebanyakan blogger juga update resepi yang sama.

Alhamdulilah untuk cubaan pertama, pavlova saya menjadi.  Cara dan prosesnya agak senang malah masa yang diambil untuk menyediakannya  tidak terlalu lama cuma masa untuk membakar sahaja yang mengambil masa sedikit. Mungkin kosnya agak banyak  tetapi ia agak berbaloi. Pavlova ini akan menjadi lebih sedap sekiranya disimpan dalam peti sejuk semalaman. 

Bahan-bahan yang diperlukan:

  •  4 biji putih telur
  •  150gm gula halus
  •  1 sudu besar tepung jagung
  •  1/2 sudu kecil esen vanila
  •  1/2 sudu cuka makan

Mula-mula putar putih telur tu sehingga putih dan gebu . Masukkan gula dan pukul hingga gula tersebut betul-betul sebati. Masukkan tepung jagung dan putar lebih kurang 3 minit selepas itu barulah masukkan esen vanilla dan cuka makan. Kaup terbalikkan sehinggalah sebati. Akhir sekali bolehlah paipkan atas dulang pembakar yang telah dilapis dengan kertas minyak. A4 paper pun boleh juga. nak letak dalam cawan muffin macam yang saya buat pun boleh tapi janganlah isi terlalu penuh. bakar pada suhu 150c selama 50 minit dan ababila masak biarkan dalam oven sehingga panas oven berkurangan.

Bahan-bahan untuk topping pula:

  •  250ml whipping cream
  •  1/2 sudu vanilla
  •  buah-buahan segar

Pukul cream hingga kental dan masukkan esen vanilla. Bagi sesiapa yang suka manis boleh tambah sedikit gula aising. Kemudian hias atas Meringue (yang dibakar tadi).  Hias Povlova menggunakan kreativiti sendiri.As for me, saya hiaskan pavlova seperti gambar di bawah ini.


                                   
                                 




No comments:

Post a Comment