Wednesday, 17 October 2012

KEK BATIK : YUMMY OR LAME ?


Kalau nak tahu saya suka sangat makan kek batik tapi bila compare dengan abang saya rupanya saya masih tak boleh lawan kuantiti kek batik yang dia makan. Tapi tidak semestinya kalu kita suka makanan tu kita kena makan dengan banyak bah kan :) 

Bulan puasa dan raya tahun ni sahaja saya telah membuat kek batik sebanyak 16 KG ( 5KG untuk rumah sendiri, 3 KG untuk moreh di surau, 3 KG untuk ustaz di kampung saya dan 5 KG lagi tempahan dari pelanggan) Sebenarnya seronok buat kek batik ni sebab prosesnya mudah. Cuba cari kat google mesti ada macam-macam cara nak buat kek batik ni. Tapi selalunya saya guna resepi di bawah ni bila nak buat dalam kuantiti yang banyak.

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN


600gm biskut merrie
6 biji telur ( saya guna 6 biji jika buat double so boleh kurangkan kalau tak suka telur)
340gm mentega
1 cawan milo
½ cawan nestum (letak banyak pun boleh)
3 sudu besar serbuk koko
1 tin susu pekat ( kalau tak suka manis boleh kurangkan)
1 cawan air panas

Bila semua bahan sudah disediakan barulah kita boleh buat kek batik. Biskut tu kita kena bahagikan kepada  2 atau 3 bahagian kemudian ketepikan. Bancuh milo, nestum, serbuk koko dan susu pekat dengan air panas sehingga semua sebati.  Masukkan telur, mentega dan panaskan atas api yang perlahan. Kacau sehingga pekat (pastikan betul-betul dah pekat supaya kek batik menjadi lebih sempurna). Kemudian, tuangkan atas biskut tadi dan gaul sehingga rata. Masukkan adunan tersebut ke dalam loyang yang telah dilapis dengan plastik. Tekan hingga padat dan simpan dalam peti sejuk. Apabila kek batik dah keras bolehlah dipotong dan dihidangkan. 




No comments:

Post a Comment